24 Ocak 2011 Pazartesi

Afet Yönetimi Terimler Sözlüğü-M

MAGNİTÜD
(Magnitude)
Bakınız; Depremin Büyüklüğü.
MAHALLE
(Sub-district, neighborhood)
Seçimle işbaşına gelen muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilen en küçük yerleşme birimine verilen addır. Belediye sınırları içersinde mahalle kurulması, birleştirilmesi, kaldırılması, adlarının veya sınırlarının değiştirilmesi Belediye Meclisinin kararı, Kaymakamın görüşü ve Valinin onayı ile yapılmaktadır.
MAHALLE MUHTARI
(Neighborhood headman)
Bir mahallede oturan kişiler tarafından seçilmiş olan yerel yöneticidir. Mahalle hudutları içersinde yaşayanların ortak ihtiyaçlarını belirlemek, sakinlerin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kurum ve kuruluşlarla olan ilişkileri yürütmek, yasalarla verilmiş görevleri yapmaktadır. 
MAHALLİ İDARE
(Local administration)
Bir coğrafi alanda, belirli yetkilerle kamu hizmeti faaliyetinde bulunan, İl özel idaresi, Büyükşehir belediyesi, belediye, köy muhtarlığı ile bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idarelere verilen genel addır.
MAKSİMUM YER İVMESİ
(Peak ground acceleration)
Bir depremde ivme kayıt cihazları tarafından ölçülen veya matematik modeller kullanılarak hesaplanan yer hareketi ivmesinin en büyük genlikli değerdir.
MEDYA
(Media)
Radyo, televizyon, gazete, dergi, mecmua, v.b. gibi sesli, görüntülü veya basılı ortamdaki kitle iletişim araçlarına verilen genel addır. Bazen Kitlesel Medya deyimi de kullanılmaktadır. 
MERKEZ ÜSSÜ
(Epicenter)
Bakınız; Dış Merkez.
MERKEZİ İDARE
(Central administration)
Ülkeyi yönetimindeki kurumlardan Başbakanlık ve Bakanlıklar ile bunların bağlı ve ilgili kuruluşlarına verilen genel addır.
METEOROLOJİ
(Meteorology)
Atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile birlikte inceleyen ve bu olayların canlılar ve yer küre açısından doğuracağı sonuçları araştırıp ortaya koyan bilim dalıdır.
METEOROLOJİ KÖKENLİ AFET
(Meteorological disaster)
Kaynağını sıcaklık yağış, basınç gibi atmosferik olaylardan alan sel, çığ, yıldırım, tayfun, tipi, hortum, kuraklık v.b. gibi doğal olayların doğuracağı sonuçlara verilen genel addır. Meteorolojik  Afet olarak da adlandırılır.
MEVZİİ İMAR PLANI
(Partial urban development plan, Local development plant)
Mevcut imar planının dışında olup, bu planla bütünleşmeyen bir konumda bulunan araziler üzerinde hazırlanan, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesi içerisinde sağlayan fiziki planlara verilen addır.
MEZRA
(Smalll sfttlement attached to village, Hamlet)
Kırsal yerleşim bölgelerinde bulunan köylere bağlı küçük mahallelere verilen addır.
MİKROBÖLGELEME
(Micro-zonation)
Yerleşime açılması düşünülen boş alanlardaki tüm afet tehlikelerini, yapılaşmış alanlarda ise tüm afet risklerini büyük ölçekli halihazır haritalar üzerinde belirleyen çalışmalara verilen genel addır. Güvenli arazi kullanımı kararları alınmasını, kentsel dönüşüm ve zarar azaltma planlaması çalışmalarında ise öncelikler ve stratejilerin belirlenmesine temel girdileri sağlayan çok disiplinli çalışmalardır. Bazen Mikrobölgelendirme sözcüğü de kullanılmaktadır.
MİKROBÖLGELEME HARİTALARI
(Micro-zonation maps)
Mikrobölgeleme çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin yer aldığı haritadır. Yapılmak istenen fiziksel planlama çalışmalarının ölçeğine bağlı olarak, 1/100 000, 1/50 000,1/25 000, 1/10 000, 1/5 000, ve  1/2 000 ölçeklerde yerel afet tehlikesi ve riskini gösteren haritalardır.
MİKRODEPREM
(Micro earthquake)
Büyüklükleri 3 ve altında olduğundan kolayca hissedilemeyen ancak sismik kayıt cihazları tarafından kaydedilen depremlere verilen genel addır.
MİKROTREMOR
(Micro-tremors)
Kaynağı doğal veya yapay olan çok küçük genlikli ve değişken periyotlu zemin titreşimlerine verilen addır. Mikrotremor kayıtları kullanılarak, zeminlerin hakim titreşim periyotları ve büyütmeleri belirlenebilmektedir.
MİMARLIK - MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ
(Engineering-architectural services)
Belli bir yapıya ait fizibilite, proje, hesap, ihale dosyası düzenleme işleriyle bunların denetim işleri ve yapının inşa aşamasında plan, proje ve yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uygun yapılmasını sağlayan hizmetlerin tümünü ifade eder.
MİSYON
(Mission)
Bir kuruluşun varoluş nedenidir. O kuruluşun hangi görevleri, nasıl ve kimin için yaptığını özgün bir biçimde ortaya koyan bir kaç cümlelik ifade bütünüdür. Kamu kurum ve kuruluşları için misyonun belirlenmesinde kuruluşun yasal görevleri esas alınır.
MM DEPREM ŞİDDET CETVELİ
(Modified Mercalli Earthquake Intensity Scale)
1931 yılında Amerikalı sismologlar Wood ve Neuman tarafından Mercalli şiddet cetvelinin değiştirilmiş şeklidir. Orijinali 1900’lü yılların başında bir İtalyan bilim adamı olan Mercalli tarafından depremlerin insanlar, yapılar ve arazi üzerindeki gözlenen etkilerine göre düzenlenmiş 12 dereceli deprem şiddet cetvelidir. Bazı küçük değişiklik ve ilavelerle geliştirilmiş hali halen ABD’de kullanılmaktadır.
MOLOZ
(Rubble)
Afetler veya başka nedenlerle yıkılmış yapı parçaları, kırık eşyalar ve benzeri döküntü malzemenin karışımına verilen genel addır.
MSK DEPREM ŞİDDET CETVELİ
(MSK earthquake Intensity Scale
Avrupa  kıtasındaki  deprem özellikleri, yapı türleri ve hasar sonuçları esas alınarak Medvedev, Sponheur ve Karnik adlı bilim insanları tarafından 1964 yılında geliştirilmiş ve Avrupa Sismoloji Komisyonu tarafından onaylanmış 12 (XII) derecelik deprem şiddet  cetvelidir. Şiddet dereceleri Roma rakkamıyla ifade edilir. Geliştiren bilim adamlarının isimlerinin baş harfleri olan MSK şiddet cetveli olarak anılır. Bu şiddet cetveli, ülkemizde de 1970’li yıllardan bu yana yaygın olarak kullanılmaktadır.
MUSON YAĞMURLARI
(Monsoon rains)
Hint okyanusu ve güney Asya bölgelerinde bilirli mevsimlerde görülen şiddetli ve sürekli yağmurlara verilen genel addır.
MÜCAVİR ALAN
(Contiguous area) 
İmar mevzuatı bakımından belediyelerin sorumluluğu ve denetimi altında olduğu kabul edilen sınır komşusu alanları ifade eder.
MÜDAHALE 
(Response, intervention)
Afet sırasında veya hemen sonrasında, etkilenmiş insanların yaşamlarının korunmasını ve temel ihtiyaçları ile geçimlerinin karşılanması için müdahale edilmesi ve yardımda bulunulmasıdır. Bu, ilk müdahaleyle başlar, duruma göre kısa veya daha uzun süreyle devam edebilen bir süreçtir. Arama-kurtarma, tıbbi sağlık, gıda, barınma, giyim, su ve arıtma temini hizmetleri gibi faaliyetler ve diğer acil önlemler bu kapsamdadır. Bazen Acil müdahale veya Afete müdahale olarak da tanımlanmaktadır.
MÜLKİ İDARE
(Civil administration)
Türkiye’nin merkezi idaresine bağlı olan il, ilçe, bucak gibi yerel mülki idare bölümlerinin tamamını ifade eder.
MÜLKİ İDARE AMİRİ
(Civil administrative authority)
İl, ilçe, bucak gibi mülki idare bölümlerini yönetmek üzere atanmış kişilere verilen genel addır. Vali, kaymakam, bucak müdürleri ile mülki idare amiri unvanını kazanmış İçişleri Bakanlığı merkez ve il kuruluşlarında çalışanlara ve maiyet memurları bu kapsamdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder