İHTİYAÇ ANALİZİ
(Needs assessment)
Afet bölgesine yapılacak olan yardımların nereye, ne miktarda, hangi öncelik ve ne kadar süreyle gönderileceğini belirlemek için yapılan değerlendirme çalışmasına verilen addır.
İKİNCİL AFET
(Secondary disaster)
Bir afet sonrasında onun etkisiyle meydana gelen yeni bir afet olayına ve ya olaylarına verilen addır. Depremler, bazı durumlarda Tsunami, heyelan, yangın, salgın hastalık, baraj yıkılmaları gibi ikincil afetlere de neden olabilmektedir.
İKLİM
(Climate)
Dünya özerinde bir bölge veya yerde, o yerin uzun dönemdeki atmosferik koşullarının ve meteorolojik parametrelerinin uç ve ortalama değerlerinin tamamına verilen addır. Her gün gerçekleşen hava olaylarının uzun bir zaman süresi içerisindeki genel ortalamasını ifade eder.
İKLİM BİLİMİ
(Climatology)
İklimi meydana getiren meteorolojik parametrelerin analizini yapan, farklı iklimlerin oluşum modellerini ve iklimde meydan gelen değişimleri inceleyen bilim dalıdır.
İKLİM DEĞİŞİMİ
(Climate change)
Hem genel ortalamada hem de 10 yıllık veya daha uzun dönemler itibariyle istatistik olarak iklimdeki başlıca değişimleri ifade eder. Bu, yerkürenin doğal sürecinin veya harici kuvvetlerin etkilerine veya insan kaynaklı olarak atmosferde oluşan kalıcı değişimlere bağlı olarak gelişmektedir.
İL AMBULANS SERVİSİ
(City ambulance service)
İldeki tüm ambulans hizmetlerini kontrol eden Sağlık Bakanlığı ve bağlı diğer kuruluşla ait ambulanslarla hizmet sunan başhekimlik, merkez ve buna bağlı istasyonlardan oluşan kuruluşa verilen genel addır. Ülkemizde, 112 ACİL olarak bilinmektedir.
İL KRİZ MERKEZİ
(Provincial crisis center)
Afet durumunda görev yapan ve il düzeyindeki çalışmaların yönetildiği genelde vilayet binasında bulunan geçici merkezini ifade eder.
İL ÖZEL İDARESİ
(Special provincial administration)
Yasada; “İl halkının mahalli ve müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi” olarak tanımlanmaktadır.
İLÇE KRİZ MERKEZİ
(Sub-provincial crises center)
Afet durumunda görev yapan ve ilçe düzeyindeki çalışmaların yönetildiği genelde kaymakamlık binasında bulunan geçici merkezini ifade eder
İLETİŞİM
(Communication)
Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılması işlemidir.
İLK YARDIM
(First aid)
Herhangi bir olay nedeniyle sağlığı tehlikeye girmiş olan kişilere, tıbbı yardımı yapacak sağlık personeli gelinceye kadar, olayın olduğu yerde, durumun kötüleşmesini önlemek amacıyla, eldeki imkanlarla ilaçsız olarak yapılan müdahaledir. Yetkili makamlardan ilk yardım eğitimi almış kimseler tarafından yapılmalıdır.
İMAR ADASI
(Development block)
İmar planındaki esaslara göre belirlenmiş olan adadır.
İMAR HAKKI
(Development right)
Bir arazi veya arsada yada bina üzerinde, kat mülkiyeti kanunu, imar kanunu, imar planı veya imar yönetmelikleriyle izin verilen yapılaşma ve fiziki geliştirme ile bu işlemlerin yasalarla belirlenmiş sonuçlarının doğurduğu hakların tümüdür.
İMAR PARSELİ
(Developmentland parcel)
İmar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin, imar planı ile imar kanunu ve imar yönetmeliği esaslarına göre düzenlenmiş haline verilen addır.
İMAR PLANI
(Development plan)
Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanıp onaylanan belgelere verilen addır. İmar mevzuatımızdaki nazım imar planı, uygulama imar planı, mevzi imar planı, revizyon imar planı adları ile anılan teknik ve hukuki belgelerdir.
İMAR PLANLAMASI
(Development planning)
Arazi parçalarının hangi amaçlarla kullanılacağını, bu parçalar üzerinde inşa edilecek yapı ve alt yapıların konum ve koşullarını belirleyen, ana amacı insanlar için güvenli, sağlıklı ve düzenli bir yaşam çevresi kurmak olan çok disiplinli bir faaliyet sürecidir. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde belediyeler, bu alanlar dışında ise valilikler imar planlaması yapmak veya yaptırmak yetkisine sahiptir.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
(Human resource management)
Strateji, politika ve uygulama planlamasını desteklemek, süreçlerin etkili işlemesini sağlamak, çalışanların bilgisi ve yeteneklerini, yönlendirmek, onlardan en yüksek faydayı sağlama amacında olan yönetim sürecidir.
İNSAN KÖKENLİ AFET
(Man-made disaster)
Politik ve insan faktörlerinin etkin olduğu savaşlar, iç çatışmalar, terör olayları, büyük göçler gibi olaylar ve bunların doğurduğu sonuçların tümünü ifade eder..
İNSANİ YARDIM
(Humanitarian aid)
Bir afet sonrasında o bölgedeki afetzedelerin hayatlarını sürdürmeleri için acilen yapılmaya başlanan arama ve kurtarma, tıbbi ilk yardım, beslenme ve barınma gibi yardımlarını ifade eder.
İNTİHAR SALDIRISI
(Suicide attack)
Saldırgan kişi veya kişilerin de ölümüyle neticelenen, belirli politik sonuçlara ulaşmak için adını duyurma düşüncesiyle, bir kişiyi, bir mekanı veya bir topluluğu hedef alan terörist eylem biçimidir.
İSKAN TÜRÜ
(Settlement type)
Bir yapının kullanım amacına göre belirlenmiş olan sınıfını ifade eder. Afet yönetiminde, hasar görebilirlik tahmini çalışmalarında girdi olarak kullanılır.
İSOBAT
(Isobaths)
Deniz seviyesine göre aynı derinlikteki noktaların birleştirilmesi ile edilen eş derinlik eğrileridir. Kıyı çizgisi, Eş derinlik ve Eş yükseklik eğrilerinin başlangıç noktasıdır.
İSTATİSTİK
(Statistics)
Belirli olayların gözlenmesi yoluyla verilerin toplanması, işlenmesi ve bu verilerden bir sonuca varılabilmesi için kullanılan yöntemlerin tümüne verilen genel addır. Başka bir tanımlamayla; geçmişi ve içinde bulunulan durumu sayısal yöntemlerle analiz ederek gelecek hakkında karar vermeyi kolaylaştıran matematiğin bir alt dalı olarak ifade edilebilir.
İTFAİYE
(Fire department)
Belediyeler ve bazı kurum ve kuruluşlar tarafından yangına müdahale, söndürme ve hayat kurtarma ile yangınların önlenmesi ve zararlarının azaltılması konularında eğitilmiş ve özel donanıma sahip birimlerine verilen addır.
İVME
(Acceleration)
Deprem yer hareketi hızının birim zamandaki değişim değerine verilen addır. Birimi ‘gal’ olan ivme değeri, deprem mühendisliğinde, yerçekimi kuvveti G’nin yüzdesi olarak ifade edilir. Bir cismin ağırlığı, kütlesi ile yerçekimi ivmesinin çarpımına eşit olduğundan, deprem sarsıntısının yaratacağı ivme sonucunda binaya gelen ani ve ilave yükler binanın dayanım gücünü aşarak hasar görmelerine veya yıkılmalarına neden olmaktadır.
İVME KAYITLARI
(Acceleration records)
İvmeölçer cihazları tarafından elde edilen veri dizinine verilen addır. Depremin hasar yapma gücünü belirlemede kullanılan ivme spektrumları depreme dayanıklı yapıların tasarlanmasında kullanılır.
İYİLEŞME ESNEKLİĞİ
(Resilience)
Afetlere karşı insanların veya toplumun direnebilmesini ve iyileşme yönünde değişimini sağlayabilecek derecede işlevsellik ve yapılanmayı ortaya koyabilme kapasitesini ifade eder. Bu, toplumun kendini organize etme yeteneğine ve afet sonrası iyileşme döneminde uyum sağlama kapasitesini arttırmasına bağlı olarak gelişme gösterir.
İYİLEŞTİRME
(Recovery)
Afetlerden etkilenmiş olan toplulukların ihtiyaçlarının en akılcı yol ve yöntemlerle karşılanması, hayatın bir an önce normale döndürülmesi, muhtemel afetlerle baş edebilme imkanlarının geliştirilmesi ve en az zarar görmelerini sağlayacak daha güvenli bir yaşam çevresi oluşturulması için yapılması gereken yasal, kurumsal, fiziksel, sosyal ve ekonomik faaliyetlerin tümüdür. Afet yönetiminde, afete müdahaleden sonra gelen dönemi ifade eder.
İZOSEİST
(Isoseist )
Bakınız; Eş şiddet Eğrileri.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder