JEODEZİ
(Geodesy)
Yer kürenin şekli, boyutu, çekim alanı ve yer kabuğundaki zaman bağlı değişimlerin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve modellenmesiyle uğraşan bilim dalıdır.
JEOFİZİK
(Geophysics)
Yer küreyi ve atmosfer katmanlarını, güneş, gezegenler ve gök cisimlerinin fiziksel ve yapısal özelliklerini, fizik ve matematiğin ilke ve yöntemlerini kullanarak inceleyen bilim dalıdır.
JEOLOJİ
(Geology)
Yer kürenin oluşumu, gelişimi ile içinde ve üzerinde gerçekleşen tüm olayları gözlemleme ve yorumlama ile uğraşan temel bilim dalıdır. Yerbilimi olarak da adlandırılmaktadır.
JEOLOJİK KÖKENLİ AFET
(Geological disaster)
Kaynağını yeryüzü yada yer kabuğu derinliklerinden alan deprem, heyelan, Tsunami gibi doğal nedenli afetlere verilen genel addır.
JEOMORFOLOJİ
(Geomorphology)
Dağlar, ovalar, vadiler gibi yeryüzü şekillerinin kaynağını, oluşumunu, değişimini ve niteliklerini inceleyen bilim dalıdır. Fiziki Coğrafya olarak da adlandırılmaktadır.
JEOTEKNİK
Bakınız; Geoteknik.
JEOTEKNİK ETÜT
Bakınız; Geoteknik etüt
JMA DEPREM ŞİDDET CETVELİ
(Japan Meteorological Agency Earthquake Intensity Scale)
Japonyada’ki yapı türleri, deprem özellikleri ve hasar sonuçları esas alınarak Japon Meteoroloji Ajansı tarafından hazırlanmış olan 7 derecelik deprem şiddet cetvelidir. Yalnızca Japonyada kullanılmakta olup, diğer uluslararası deprem şddet cetvellerinden farkı, depremin oluşturduğu hasar ve etkileri, 7 derece ile sınırlamış olmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder