GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA
(Gross national product)
Ülkenin bir yıl içerisinde ürettiği sermaye, mal ve hizmetlerin veya yaratılan katma değerin toplamının nakit para cinsinden karşılığını ifade eder. Bu, cari ve sabit fiyatlarla olmak üzere iki farklı değişken esas alınarak belirlenmektedir.
GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA
(Gross domestic product)
Ekonomide yerleşik olan üretici birimlerin belirli bir dönemde yurtiçi faaliyetleri sonucu yaratmış oldukları tüm mal ve hizmetlerin toplam üretim değerini ifade eder.
GAYRİ SIHHİ MÜESSESE
(Unhygienic establishment)
Faaliyetiyle canlılara ve çevreye zarar veren veya zarar verme ihtimali olan iş yerlerine verilen genel addır. Gerek çıkardıkları duman, koku ve gürültü yönünden gerekse yaptıkları faaliyet sonucunda oluşan katı, sıvı ve gaz halindeki zararlı atıkları yönünden insanlara ve doğaya fiziksel, ruhsal ve sosyal açılardan tehdit oluşturmayı kapsamaktadır.
GAZ DETEKTÖRÜ
(Gas detector)
Canlılar için zehirleyici ve öldürücü nitelikteki gazların, ortamdaki varlığını algılayan ve uyarı sinyali veren cihazlara verilen addır.
GEÇİCİ İSKAN
(Temporary housing)
Kullandıkları konutlar afet nedeniyle yıkıldığı ya da ağır ve orta hasar gördüğü için, açıkta kalan afetzedelerin bulundukları yerde veya başka yerlerde münferit yada toplu halde ve kısa süreli barınmalarının sağlanmasıdır.
GEL GİT ANOMALİSİ
(Tidal anomaly)
Bir sahilde veya havzada uzun yıllar boyunca kaydedilmiş olan genliklerinden büyük sapmalar gösteren gel-git değerlerine verilen addır.
GENEL HAYATA ETKİNLİK
( Affecting the life of the general public )
Sadece belirli büyüklükte kayıplara yol açan veya açma olasılığı mevcut olaylarda yardımda bulunulması amacıyla, afet mevzuatımızda bulunan bir tanımlamadır. Bir afetin genel hayata etkili olup olmadığına, yerleşmelerin hane sayısı ve afet nedeniyle yıkılan veya ağır hasar gören veya görmesi olası olan bina sayısı esas alınarak karar verilmektedir. Ayrıca. olay nedeniyle can kaybı ve yaralanmalar olup olmadığı, tarım ürünleri ve hayvan kaybı, yerleşmenin coğrafi, ekonomik ve sosyal özellikleri de dikkate alınabilmektedir.Bu konuda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 21 Eylül 1968 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmış genelgesi yürürlüktedir.
GEOTEKNİK
(Geotechnique)
Zeminlerin mekanik ve kimyevi özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Türk dil kurumunca “Geoteknik” sözcüğü, “İnşaat mühendisliğinin, temel yapımında kullanılmak üzere zeminin davranış özelliklerini inceleyen alt uzmanlık alanı” olarak tanımlanmaktadır.
GEOTEKNİK ETÜT
(Geotechnical investigation)
Zeminlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yerinde ve laboratuarlarda örselenmemiş numuneler üzerinde yapılan etüt ve araştırmalara verilen genel addır.
GERİLME
(Stress)
Birim alana uygulanan yük veya kuvvete verilen genel addır.
GIDA GÜVENLİĞİ
(Food security)
İnsanların sağlıklı yaşayabilmesi için gereken tüm gıda maddelerinin üretilmesi, nakledilmesi, saklanması ve satılmasıyla ilgili koşulları belirleyen düzenlemenin ana hedefini ifade eder. Mevcut gıda denetimi yasamız, 1997 tarihli Türk Gıda Kodeksi ile belirlenmiş olan kriterlere uyulmasını zorunlu kılmaktadır.
GÖNÜLLÜ
(Volunteer)
Herhangi bir şekilde parasal karşılık beklemeden, sosyoekonomik veya politik baskı altında kalmadan, topluma hizmet götürecek yararlı çalışmalarda bulunan bireylere verilen genel addır.
GÖNÜLLÜ KATILIM
(Voluntary participation)
Afet yönetimi ile ilgili yardım ve diğer çalışmalarda, kişilerin hiçbir karşılık beklemeden ve baskı altında kalmadan kendi hür iradeleriyle yer almasını ifade eder.
GÖNÜLLÜLERİN EĞİTİMİ
(Training of volunteers)
Afet yönetimi ile ilgili faaliyete gönüllü olarak katılmak isteyen kişilere verilen temel eğitimlerdir. Ana hatlarıyla; hafif arama-kurtarma, ilk yardım, yangın söndürme, psiko-sosyal destek, lojistik gibi konular bu kapsamdadır.
GÖZLEM KUYUSU
(Observation well)
Zemin etütlerinde, yer katmanlarının fiziksel özelliklerinin derinlikle değişimini belirleyebilmek için açılan hendek veya gözlem çukuru veya değişik amaçlarla içersine çeşitli türde ölçüm ve kayıt cihazlarının yerleştirildiği sondaj kuyusuna verilen genel addır.
GRABEN
(Graben)
Bakınız; Çöküntü Havzası.
GÜÇLENDİRME
(Strengthening)
Afet nedeniyle hasar görüp görmediğine bakılmaksızın, bir yapının mevcut dayanım kapasitesi ve güvenlik düzeyini yükselterek muhtemel afet riskini azaltmayı amaçlayan faaliyeti ifade eder. Bu çalışmaların kapsamında yapı yüklerinin azaltılması, kullanım şeklinin değiştirilmesi, enerji emici elemanlar eklenmesi ve temel izolasyon sistemleri uygulanması gibi teknik çözümlerle yapıda radikal değişimler bulunmaktadır.
GÜNEŞ ÇARPMASI
(Sunstroke)
Çok sıcak ve nemli bir ortamda uzun süre kalmak ve yoğun güç sarf etmek sonucunda vücut ısısını düzenleyen sistemin bozulmasıyla ortaya çıkan tehlikeli durumu ifade eder. Güneşte kalınan süre, hissedilen ısı, sarf edilen güç ve kişinin yaşı gibi faktörlere bağlı olarak hayati etkileri olabilir. Güneş çarpmasına maruz kalan kişilerde bitkinlik, baş ağrısı, ateş, adale krampları, bilinç bulanıklığı gibi etkiler gözlenir. Kişi derhal en yakın sağlık merkezine götürülmelidir.
GÜNEŞ PATLAMALARI ENDEKSİ
(Solar flare index)
Güneşte meydana gelen patlamaların, atmosferde ve yer yüzünde kısa zaman süreleri içersindeki etkilerinin ölçüsünü ifade eder.
GÜNEŞ RADYASYONU
(Solar radiation)
Yeryüzü ısısının ve canlı hayatın temel kaynağıdır. Güneşten gelen ısı enerjisi miktarı mevsime, günün saatine, havanın bulutlu veya açık olmasına göre değişmektedir. Radyasyon (ışınım) enerjisi aynı zamanda enlem, yükseklik ve ışın yönüne göre de değişiklik gösterir. Ültraviyole ve mor ötesi ışınları gibi insan sağlığı için sakıncalı olan radyasyon türlerine karşı atmosfer koruyucu görev yapmaktadır.
GÜVENLİ YERLEŞME
(Safe settlement)
Afet risklerinden korunmuş veya afet riskleri azaltılmış, sağlıklı bir çevreye sahip, yasa ihlali olaylarının en az düzeyde olduğu bir yerleşmeye verilen genel addır.
GÜVENLİK ÇEMBERİ
(Security line)
Bir kaza yeri veya afet bölgesinde, afetzedelerin ve diğer kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak için, olay yeri veya bölgesinin çevrilerek giriş ve çıkışların kontrol altına alınmasını ifade eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder